Створення вільного маху

Початкова стійка в боулінгу

Блог Лу Маркеса на сайті USBC, переклад Ольги Покотило; обкладинка з відеоблогу Кайла і Бреда

Коли ми говоримо про вільніший замах, то насправді говоримо про стійку. Як ви тримаєте шар у стійці? Чи вага шара добре розподілена, чи легко його тримати? А може, ви докладаєте зайвих зусиль?

Чим краще ви розподіляєте вагу шара – чи то дитячої “шістки”, чи найважчого 16-фунтового – у стійці, тим легше вам утримати цей баланс під час кроків.

Є чимало способів тримати шар. Одна рука, очевидно, заходиться в шарі, але щодо іншої ви маєте чимало варіантів. Ви можете тримати її під шаром, збоку від шара, з іншого боку шара й навіть зверху.

Ваш індивідуальний стиль багато в чому визначається тим, як ви тримаєте шар у стійці. Який би варіант ви не обрали, ваша кінцева мета – зробити тиск шар якомога легшим. Коли вам це вдасться, в зможете створити й вільний маятниковий рух під час замаху, що дасть вам повторюваність і кращу стабільність кидків.

Розподіліть вагу навпіл
Подумайте про шар як про дві половинки, із уявним розподілом вертикально через центр вашої стійки. Якими способами ви можете розподілити вагу так, щоб одна рука підтримувала одну половину ваги шара, а друга – другу половину?

Тепер подумки поділіть шар навпіл горизонтально, ніби в нього є екватор. Щоб ваша неігрова рука допомагала тримати шар, вам не обов’язково ставити її прямо під шар: достатньо, щоб обидві ваші долоні були південніше від цього екватора.

Ваша неігрова рука може бути збоку шара, перед шаром чи охоплювати його якось інакше, але старайтеся тримати її нижче середини шара – для кращого розподілу ваги снаряда.

Єдина річ, якої варто уникати – це “підтримувати” шар згори. Так ви не тільки не розподіляєте вагу, але й можете ненавмисно створювати більше навантаження на ігрову руку. Найкращий варіант у цьому випадку – зовсім прибрати неігрову руку від шара.

Отже, є багато способів тримати шар, і від вашого ігрового стилю залежить, що саме ви оберете. Але думаючи про створення стабільного, плавного, вільного маятникового замаху, щоразу згадуйте про те, що ваша задача – зменшити відчуття навантаження в стійці. Зробіть легший винос, і побачите стабільніші результати на доріжці.