Гра вже змінилася, а ви?

Дін Хініц

Розмова з Діном Хініцем для журналу “International Bowling Industry”, лютий 2021 року, довільний переклад Ольги Покотило.

Зметені хвостом Годзілли

Спортивна психологія – це частково наука про те, як удосконалювати техніку гри й справлятися зі стресом. Частково спортивна психологія – це про те, як переживати зміни й втрати, що є невід’ємною частиною будь-якого спорту. Зважаючи на всі зміни та втрати, з якими індустрія боулінгу зіткнулася через пандемію ковіду-19, дуже легко оцінювати 2020 рік як один довгий сезон втрат і розчарувань.

Відчуття втрати, яке знайоме спортсменам, тепер стало частиною життя і власників боулінгів, і їхнього персоналу. Шоковий удар, стрімкий, вражаючий, відірвав їх від звичайного порядку життя. Пандемія була як хвіст Годзілли – вона змела все, що люди вважали постійним, надійним і передбачуваним.

І хоча це не грубий травматичний шок, відчуття від цього удару, тим не менш, ведуть до відчуття втрати сили, відірваності від інших людей, від речей, які завжди були стабільними. Хтось почувається безпомічним і пригніченим, і чекати, поки це саме минеться – погана ідея, адже від зневіри не так далеко до апатії та депресії.

Шок зачепив усіх, але те, як довго ми його переживаємо, є менш універсальним. Для деяких людей це просто було паузою для відпочинку, і вони просто почуваються паршиво. Але інших це заводить. Вони хочуть відчути, що здобувають щось і в цих обставинах. Ций людей, які якнайшвидше переходять до “адаптивної стійки”, можна описати слоганом морських піхотинців: “Імпровізуй. Адаптуйся. Долай”.

Якщо ви вже у “адаптивній позиції, це веде до вирішення проблем. Пандемія настільки змінила світ, що у вас немає розкоші чекати повернення до того, як було. Це може бути довгим очікуванням, яке ніколи себе не виправдає.

Тримайте свої цілі вимірюваними

Хініц радить не віддаляти фінішну пряму занадто далеко, ставлячи необґрунтовані цілі для свого відновлення; шукайте проміжні цілі, щоб ви могли бачити прогрес на цьому шляху.

“Якщо я працюю з олімпійським спортсменом, ми не хочемо, щоб подіум був нашою [єдиною] мірою”, – говорить він. – “Ми хочемо провести стільки заходів до того, щоб встановити зрозумілий, вимірюваний ритм у тренуваннях. Медалі зараз попереду ось на стільки. Я хочу оцінити те, чого [можна] досягти швидше».

Для власника це може означати встановлення короткотермінових цілей для покращення результатів, продаючи свій центр по-новому. Поточні приклади цього – оператори, які влаштували їдальню на відкритому повітрі на своїй стоянці або переобладнали незадіяні кімнати як навчальні зони для студентів, що навчаються дистанційно.

Важливо також нагадати собі про важкі ситуації, які ви пережили в минулому. Хініц ілюструє це історією про свого друга Норма Дюка, члена Зал слави PBA.

«Норм змагався у телефіналі. Він зробив чудовий кидок, але залишив одну кеглю. Дехто робить кидки й лише зауважує: “Все, що мені вдається – це невдачі!” Але Норм – дивовижний майстер закривання сплітів, і думає так: “Добре, цей я можу закрити”. Хініц пояснює, що Дюк їздить на турніри з думкою, що незалежно від того, з ким він змагається, і що б не сталося, він отримає своє. Так само як і інші, хто думає: “Я дістався вже аж сюди, я можу впоратися”.

Після місяців боротьби з пандемією багато людей, зрозуміло, втомлені постійним стресом і невпевненістю. Як їм знайти сили і впоратися із ситуацією?

“Ви повинні прийти до цього з енергією”, – говорить Хініц. – “Неможливо сподіватися, що проблема сама по собі дасть вам енергію. Так може бути, але це дуже втомлює, і ви просто вигорите”.

Відповідь, за його словами, така. “Що ви робите, коли втомлені чимось у житті? Вам на мить потрібно відійти від проблеми, і все, що вам потрібно зробити – прогулятися, поцілувати коханого. Неможливо безперервно вирішувати свою проблему й й сподіватися зберегти свіжість думок”.

“Умови змінилися. Ви помічаєте ці зміни? Якщо ви бачите брекпойнт на доріжці, – так, те саме місце, де з’являється тертя, і ви кажете: “Ну, тепер я можу грати на результат”. Так от, на старому місці брекпойнта уже немає. Ви не можете сподіватися, що попередні кидки будуть результативними. Ви повинні змінитися, бо змінилися умови гри”, – каже Хініц.

Визнання того, що речі змінилися внаслідок пандемії, і пристосування до цих змін є вирішальними, говорить Хініц. Він пояснює це аналогією з боулінгом, більшою зоною гри. Досі життя та бізнес для спортсменів і власників було доволі передбачуваним. Але пандемія змінила умови наших доріжок, і тепер ми схожі на гравців, які вперше виходять грати на діаграму, якої вони ніколи раніше не бачили.

“Як і в боулінгу, ми не хочемо витрачати жодної калорії енергії на протистоянні неминучим змінам. Якщо ви зможете навчитися сприймати і пристосовуватися до змін, ви будете на швидкому шляху до полегшення тривоги та занепокоєння, а ваші стосунки з усіма навколо вас зміцняться. І ви, безумовно, відчуватимете свою внутрішню силу.” ❖