Починаючи з початку – част.1

Стартове положення боулера

Стаття Тайрела Роуза для сайту Bowling This Month, довільний переклад Ольги Покотило.

Майже кожного разу, коли я треную боулера, я згадую вираз про жувальну гумку та ходьбу. Рано чи пізно боулер зможе добре виконувати ефективний мах, стоячи на місці, та буде здатний іти без кулі для боулінгу в руках. Робити одне й друге одночасно – одна з головних навичок, серце нашого спорту.

На найвищих рівнях боулер навчається керувати швидкістю кулі, віссю обертання та іншими елементами, пов’язаними з передачею енергії. Гравці середнього рівня також навчаться змінювати елементи своєї гри з різним ступенем ефективності. У будь-якому випадку здатність боулера адаптувати передачу енергії кулі залежить насамперед від здатності генерувати цю енергію. Оскільки переважає думка, що на ноги припадає понад 50 відсотків вашої сили, з них краще й почати.

Стартове положення

У цій публікації ми розглянемо стартове положення, яке стосується лише стоп та ніг. Переважно гравці потрапляють до однієї з чотирьох категорій:

  • Паралельно – Окремо
  • Під кутом – Окремо
  • Під кутом – Разом
  • Перпендикулярно – Разом

Більшість початківців ставлять ступні паралельно й окремо одну від одної. Зазвичай це не призводить до хорошої механіки, оскільки насправді ніхто не ходить, розставивши ноги на ширині плечей. Пам’ятайте, ідея полягає в тому, щоб створити силу завдяки ефективності, і така позиція з самого початку ставить ваше тіло в неефективне положення.

Як правило, розміщення ступнів під кутом із можливістю ковзання передньою ступнею є ідеальною технікою для злегка відкритого вирівнювання стегна (Позиція 3). Обидва підбори повинні бути на підлозі. Якщо в цьому положенні занадто широко розставити ступні, то відчуєте втрату ефективності, бо щойно ви почнете рух, одна або інша нога буде рухатися по діагоналі до іншої. Надмірно відкрита позиція, коли передня ступня наполовину перекриває задню, також створює кілька проблем (Позиція 4).

footwork

По-перше, ваші стегна неминуче більш відкриті і, можливо, не збігаються в положенні з вашими плечима. Розкривши стегна більше, ніж плечі, ви створюєте поворот хребта, який суперечить початковому положенню кулі. Ви скручуєте хребет в зворотному напрямку, але його не слід повертати до початку кроків. По-друге, ваша задня нога змушена обходити передню ногу, починаючи рух. Незалежно від того, зі скількох кроків ви робите кидок, ваша задня нога пройде більшу відстань.

Хода

Хода – це офіційний термін для ходьби людини. При вивченні ходи використовуються кілька вимірювань, включаючи каденс (швидкість ходьби, виражену в кроках в хвилину), крок і довжину кроку (два різних вимірювання), відштовхування та близько десятка інших елементів. Крок – це вимірювання від однієї п’ятки до п’яти другої, або від пальця до пальця. Довжина кроку – це вимірювання від п’яти однієї ноги до наступного кроку цією ж ногою.

Для боулінгу довжина кроку та каденс мають вирішальне значення. Це також те місце, де стара та нова школа боулінгу надають суперечливу інформацію. Загальновідомими знаннями боулінгу попередніх десятиліть було те, що кроки гравця повинні ставати довшими, коли він наближаються до лінії фолу: перший крок повинен бути найкоротшим, а слайд – найдовшим.

Сучасна теорія стверджує, що при ефективному здійсненні передостанній крок є найкоротшим, він є кроком синхронізації або силовим кроком. Особисто я спочатку дивлюся на гру боулера, а тоді вже вирішую, що краще. Для більшості молодих гравців, які використовують сучасні технічні прийоми, я буду використовувати сучасну теорію, коли справа стосується аналізу роботи на ногах. Для старших поколінь, у яких достатньо м’язової пам’яті, щоб створити послідовну (хоча і трохи менш ефективну) роботу ніг без силового кроку, для переходу на сучасну гру потрібно буде повністю переглянути час замаху та роботу ніг. Не всі готові до таких змін.

Незалежно від того, яку теорію ви обираєте, ніхто не стверджує, що слайд повинен бути найдовшим кроком. Він встає таким просто тому, що ваша куля повинна пройти всю відстань, подолану за попередні два-три кроки. Кулі потрібно більше часу, і ваші м’язі інстинктивно підтримуватимуть рівновагу, зберігаючи це в пріоритеті навіть ціною гарного кидка.

Напрямок

Напрямок, в якому ви йдете, – це також тема, яка еволюціонувала з плином часу, і досі обговорюється новими та старими школами, тренерами й боулерами.

По-перше, слід чітко визначити значення слова “дрейф”. Якщо ви стартуєте на дошці A і ковзаєте на дошку B кожного разу, ви не дрейфуєте. Ви просто не ходите в паралельній лінії з дошками. Насправді більшість людей, які стартують на дошці А і ковзають на дошку А, теж не ходять по прямій лінії! Якщо ви стартуєте на дошці A і ковзаєте по дошках B, C, D, E або F, це дрейф

Для правшів ходити прямо, як правило, не погано (залежно від того, як ви туди дістаєтеся), зміщуватися вліво загалом теж не погано, якщо це не надмирно, а от зміщення вправо це майже найгірше, чим ви можете нашкодити своїй грі в боулінг. Для лівшів очевидно навпаки.

У сучасній грі пояснення напрямку руху ніг може виглядати як одна з тих танцювальних схем з точним розташуванням ніг. Ваша слайдова нога повинна завжди йти прямо, а ваша опорна нога повинна робити крок трохи навскіс. Щоб сприяти ефективному розмаху рук, гравці високого рівня будуть обходити свій замах, роблячи кроки навхрест. Це сприяє розкриттю стегон та ефективному використанню вашої кулі для генерації та передачі енергії, а також створює вільну площину для замаху.

Силовий крок також є кроком навскіс, часто з відкритим носком для ще більшого відкриття стегон і виштовхування вперед. Знову ж таки, силу кидка формують більше ноги гравця, ніж його руки, оскільки м’язи ніг набагато більші та міцніші. Це також сприяє прямому повороту тулуба, і саме тому правильна ходьба (для правшів) неефективна. Заступаючи шлях кулі, ви змушуєте тіло та руку виправляти/змінювати шлях маху, що призводить до неефективності. Знову ж таки, пріоритетом організму є самозбереження, тому підтримка рівноваги та уникнення удару предметом вагою в 15 фунтів є важливішою за хороший кидок, хоч як би ви хотіли зробити навпаки.

Використовуючи неефективні рухи, ви неминуче змушуєте своє тіло зробити такий вибір, і воно завжди буде обирати себе над вашим бажанням нанести удар.

Взуття

Неможливо обговорювати ефективну та неефективну роботу ніг, не говорячи про взуття. Як і на реакцію кулі по доріжці, тертя між взуттям та поверхнею апроуча впливає на ваш слайд. У якісному взутті для боулінгу є два дуже важливі елементи: регульована довжина ковзання та тертя для силового кроку (див. Таблицю щодо взуття, яке зараз представлене на ринку та відповідає обом цим критеріям).

Вже кілька років регульована довжина слайду є варіантом для взуття для боулінгу. Змінні підошви та підбори є частиною технології кожного взуття високого класу, але боулери все ще використовують їх недостатньо. Усі клуби різні, навіть доріжки в одному клубі – різнці, тому треба бути готовим змінювати довжину слайда таким чином, щоб ви ковзали (і зупинялися) у потрібний час щодо свого таймінгу.

shoes

Розберіть усі нові підошви та підбори, а потім будьте готові використовувати будь-яку комбінацію, яка найкраще відповідає умовам, в яких ви граєте. Боулери-спорстмени змінюють кулі, щоб адаптуватися до умов, тому запитайте себе, чи використовуєте ви взуття так само ефективно?

Наявність прогумованої підошви протектора на нозі, що не ковзає, – одна з найважливіших речей, яку слід змінити серед боулерів, які ще не мають цієї технології та бажають вдосконалитись. Не маючи можливості виштовхнутися як слід перед слайдом, ви або генеруєте ногами менше енергії, або фактично втрачаєте енергію, коли ваша нога вилітає назад під час слайду.

Якщо ви вже маєте змінні підошви, пам’ятайте про їхнє значення. Якщо ви ще не прийшли до цієї технології, інвестуйте в дорожче взуття, щоб покращити свою гру. Можливо, вам доведеться відрегулювати кілька речей у своєму підході, щоб адаптуватися до гумової підошви на одній нозі, але це є основною частиною ефективного використання ваших ніг для покращення результатів.

Підтримати переклади українською