Відкритий лист СЕО IBF Ендрю Орама

СЕО МФБ Ендрю Орам

Опубліковано 2 листопада 2020, переклад Ольги Покотило

Шановна аудиторіє,

В умовах глобальної пандемії ковід-19 ми всі живемо в непевні часи, і наразі цій невизначеності не видно краю.

Ми всі починаємо розуміти довгострокові наслідки коронавірусної кризи, що охопила світ.

І хоча обставини виглядають складними й обтяжливими, боулінг залишається сильним. Перед нами величезні можливості, які ми раніше не розглядали.

Якщо ми поглянемо з іншої перспективи, то зможемо створити для боулінгу навіть краще, сильніше майбутнє.

Наш спорт має тривалу історію, і зараз час переглянути деякі ключові досягнення, щоб облишити минуле й почати нову історію.

Світовий боулінг [World Bowling] структурно був лише керівним органом власної організації замість того, щоб діяти як окрема особа. Зараз це зміниться.

Відповідно до рішень, ухвалених на Екстраординарному конгресі у Лозанні, Швейцарія, 2 листопада 20202 року, назва нашої організації змінюється з World Bowling на International Bowling Federation [Міжнародна федерація боулінгу]. Наша штаб-квартира продовжить перебувати у Лозанні, Швейцарія.

Ми хочемо не просто змінити назву, але змінити підхід, за яким МФБ виконує свої завдання та співпрацює з партнерами й засновниками.
Створена зі 114 федерацій на всіх 5 континентах, із приблизно 2 мільйонами зареєстрованих спортсменів, МФБ заохочує міжнародний розвиток десятикегельного, дев’ятикегельного та паралімпійського боулінгу на міжнародній арені та з міжнародним визнанням. Ми представляємо боулінг як спорт олімпійського й паралімпійського рівня.

Ми захищаємо наші Чемпіонати світу на турніри світового рівня, щоб підтримувати натхнення й повагу наших спортсменів. Ми є міжнародною федерацією спорту, і тільки ми можемо використовувати “світовий” у назвах наших подій. Події світового рівня є вершиною для спортсменів наших федерацій і зразком їхніх навичок та відданості.

Ми будемо заохочувати й підтримувати рівень майстерності наших змагань, щоб захищати єдність спорту й захищати спортсменів у боротьбі проти допінгу та зловживань на змаганнях. Ми будемо заохочувати й підтримувати необхідний рівень медичного обслуговування та здоров’я спортсменів, що беруть участь у змаганнях.

Ми прагнемо зберегти дотримання прав і свобод кожного без будь-якої дискримінації, в тому числі вікової, расової, за кольором шкіри, сексуальної орієнтації, мови, релігії, особливими потребами, політичних чи інших поглядів, національного чи соціального походження, за народженнями чи іншим статусом.

Історично чимало рішень щодо боулінгу приймалися не на міжнародному, а на національному рівні. Це було помилкою міжнародного управлінського органу. Із новими амбіціями позиціонування боулінгу серед наймасовіших видів спорту в світі стає обов’язковим, щоб керівний орган створював та відповідав за зміни на всіх напрямках. Ми беремо відповідальність за захист наших цінностей, місію нашого спорту, за наших спортсменів, створюючи вільний шлях для розвитку від початкового рівня до топових гравців і до майстрів міжнародного рівня.

Ми будемо представляти боулінг і виконувати місію та роль міжнародної федерації у Олімпійському та Паралімпійському рухах. Ми працюватимемо наполегливо і невтомно, щоб підвищувати наші стандарти, маючи на меті стати частиною Олімпійських ігор. МФБ виконає та запровадить книгу правил щодо гри в боулінг, як того вимагають Олімпійський та Паралімпійський комітети.

Численні провали відборів на Олімпіаду, останні з яких у Токіо2020 та Париж2024, як ніколи змушують нас до глибоких пошуків причин, чому наш спорт було відхилено. Ми ніколи не розглядали варіант, що це ми робимо якісь помилки, вважаючи, що відмова була помилкою когось іншого.

Заявка боулінгу на включення до Олімпіади є не лише презентацію того, що ми будемо робити. Вона вимагає від нас вести справи так, щоб включення до олімпійської програми стало природним. Сильна міжнародна федерація, яка є власником елітних подій, може створити нові перспективи для наступних поколінь боулерів. Нам не треба шукати схвалення чи доводити, що боулінг це спорт. Боулінг і є спорт, і у нас є надзвичайні спортсмени, які доводять це відданістю, результатами й тяжкою працею. Ми повинні підтримувати цих спортсменів і виводити їх на глобальну сцену.

Спортивний боулінг має довгу історію, але ця історія часто стоїть на нашому шляху. Я чув за останні роки, що спорт повинен змінитися, щоб потрапити на Олімпіаду. Це помилкове бачення. Ми повинні змінитися, щоб відобразити цінність боулінгу й створити справді глобальне представництво нашого спорту. Заявка на Олімпіаду має бути вдосконаленим баченням нашого успіху, і це бачення мають розділять всі – від власників та адміністраторів до спортсменів і волонтерів.

Ми йдемо в майбутнє, отже, враховуємо потреби власників у своєму процесі прийняття рішень.

У минулому спортивний боулінг ігнорував той факт, що оператори боулінг-центрів беруть на себе операційні ризики, інвестуючи в бізнес, який дозволяє існувати нашому спорту. Тож не дивно, що оператори боулінгів робили дуже мало або й нічого для заохочення змагань і своїх центрах чи вислуховували поради щодо розвитку бізнесу від організацій, які сприймалися як неефективні. Ми цілком покладаємося на тих, хто інвестує в інфраструктуру, аби розвивати боулінг. Ми повинні слухати, долучатися, підтримувати й брати активну участь, щоб кожен із них відчув себе частиною нашого руху. Правила й регулювання мають віддавати належне засновниками спорту й дозволяти власникам глобально розвивати їхні центри через глобальну співпрацю.

Як ви, напевно, знаєте, ми підписали угоду з ініціативою ООН Sport for climate action framework. На честь цієї угоди ми працюємо над відповідною програмою сертифікації, яка дозволить наступні інновації та відкриє нові можливості для індустрії. Ми підтримуватимемо тих власників, які оберуть розвиток із цими технологіями задля більш економного та більш екологічного бізнесу. Ми вітаємо ті національні федерації, які визнають світові зміни, обирає і схвалює розвиток боулінг-центрів із технологією струнних машин [ідеться про струнні пінспоттери, про які трохи згодом].

Як міжнародна федерація ми підтримуватимемо саме такий підхід. Ми прагнемо надати цим боулінгам платформу для презентації їхніх центрів на міжнародній арені та для підтримки національних федерацій, які дозволять використання струнних машин у спортивному боулінгу.

Насамкінець, ми працюватимемо над розвитком боулінгу як величезної технологічної платформи.

Чимало видів спорту обмежені у своїй здатності створювати змагальне середовище як фізично, так і віртуально. Але у боулінгу кількість технологій та інфраструктури, що вже створена, дозволяє повноцінну інтеграцію різних форматів змагань, поєднуючи людей без обов’язкових мандрівок до однієї точки світу чи одного боулінг-клубу. Це підвищує глобальну єдність нашого спорту.

Отже, зараз не час сісти в куточку й сподіватися на кращі часи. Дії на нашому шляху промовлятимуть голосніше, ніж слова.

Настає час до переродження, яке розвине наші минулі здобутки й створить нову історію.

Нам потрібно діяти разом і розвивати боулінг як спорт світового класу, визнаний світовою спільнотою.

Моя команда і я сподіваємося на співпрацю з усіма федераціями, власниками індустрії та нашими партнерами над досягненнями нашої мети.

Ендрю Орам, СЕО Міжнародної федерації боулінгу

Наш новий сайт http://bowling.sport